Fazant met witloof
ingrediënten
voor 2 personen :
- 1 hele
fazant, schoongemaakt en opgebonden
- 4 stronken
witloof, besprenkeld met citroen
- 6 middelgrote,
geschilde, vastkokende aardappelen (Rattes de Touquets)
- 150 gr
boter
- 30 cl
room
- 5cl cognac
- peper
en zout
|
bereiding
:
Gaar het
witloof met de helft van de boter en een scheutje water in een pan met
deksel (geen suiker toevoegen). Kruid de fazant goed met peper en zout
en laat ze in een andere braadpan rondomrond kleuren. Draag er zorg voor
dat de boter niet verbrandt.
Voeg de aardappelen bij de fazant en plaats de braadpan in een op 200°C
voorverwarmde oven. Laat gedurende 15 à 20 min gaar worden terwijl
u de fazant regelmatig met de braadjus overgiet. Zet de oven uit en laat
de fazant nog een half uur rusten (dit zorgt ervoor dat de fazant sappig
blijft).
Neem de fazant uit de pan en leg hem even terug in de oven, giet het overtollige
vet weg en zet de pan terug op het vuur. Flambeer met de Cognac en blus
met de room. Roer het mengsel los met een klopper en laat de saus inkoken
tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met peper en zout en giet
ze door een zeef.
Snijd de fazant in twee, verwijder de billen en snijd de borst met een
scherp mes in dunne sneetjes. Hierbij dient u snel te werk te gaan opdat
de temperatuur van de fazant behouden blijft.
Schik de
aardappelen links op een plat bord en plaats het witloof rechts. Leg het
borstvlees op het witloof en overgiet met wat saus. Serveer de rest van
het vlees, de aardappelen en het witloof apart.
Smakelijk
!
|