Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Fazant met witloof

ingrediënten voor 2 personen :

  • 1 hele fazant, schoongemaakt en opgebonden
  • 4 stronken witloof, besprenkeld met citroen
  • 6 middelgrote, geschilde, vastkokende aardappelen (Rattes de Touquets)
  • 150 gr boter
  • 30 cl room
  • 5cl cognac
  • peper en zout


bereiding :

Gaar het witloof met de helft van de boter en een scheutje water in een pan met deksel (geen suiker toevoegen). Kruid de fazant goed met peper en zout en laat ze in een andere braadpan rondomrond kleuren. Draag er zorg voor dat de boter niet verbrandt.
Voeg de aardappelen bij de fazant en plaats de braadpan in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat gedurende 15 à 20 min gaar worden terwijl u de fazant regelmatig met de braadjus overgiet. Zet de oven uit en laat de fazant nog een half uur rusten (dit zorgt ervoor dat de fazant sappig blijft).
Neem de fazant uit de pan en leg hem even terug in de oven, giet het overtollige vet weg en zet de pan terug op het vuur. Flambeer met de Cognac en blus met de room. Roer het mengsel los met een klopper en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met peper en zout en giet ze door een zeef.
Snijd de fazant in twee, verwijder de billen en snijd de borst met een scherp mes in dunne sneetjes. Hierbij dient u snel te werk te gaan opdat de temperatuur van de fazant behouden blijft.

Schik de aardappelen links op een plat bord en plaats het witloof rechts. Leg het borstvlees op het witloof en overgiet met wat saus. Serveer de rest van het vlees, de aardappelen en het witloof apart.

Smakelijk !