Gestoofd kalfsvlees met groenten
Ingrediënten
- 1 kg kalfsfricassée (zonder been)
- 7,5 dl kalfsfond
- 200 g champignons
- 1 busseltje jonge worteltjes
- 100 g zilveruitjes
- 200 g krieltjes (of kleine aardappeltjes)
- 2 dl room
- 2 eetlepels citroensap
- 1 koffielepel fijne suiker
- 1 eierdooier
- kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
- bladpeterselie
- peper uit de molen en zout
|
Bereidingswijze
- Breng ruim wat water aan de kook.
- Blancheer daarin het vlees 3 minuten.
- Giet het af. Doe het meteen weer in de pan met de kalfsfond en het kruidentuiltje.
- Laat 35 tot 40 minuten, afgedekt, sudderen tegen de kook aan.
- Wrijf de champignons droog schoon. Laat ze 5 minuten garen in de helft van het citroensap.
- Kruid ze met peper en zout. Schraap de worteltjes. Halveer ze in de lengte.
- Stoom of kook ze beetgaar. Pel de zilveruitjes.
- Doe ze in een pan met diepe bodem.
- Bestrooi ze met de suiker, verwarm tot de suiker gesmolten is.
- Blus met 1/2 kopje water. Laat ze, afgedekt, 15 minuten garen op een heel zacht vuurtje.
- Schil de aardappeltjes. Stoom of kook ze beetgaar in gezouten water.
- Giet ze af. Schep het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie.
- Zeef het stoofvocht en laat het tot de helft inkoken. Klop de eierdooier los met de room.
- Schenk, van het vuur af, bij de ingekookte saus.
- Roer goed glad. Zet de pan weer op een zacht vuur en laat indikken.
- Blijf intussen krachtig omroeren.
- Breng de saus op smaak met citroensap, peper uit de molen en eventueel een snufje zout.
- Doe er het vlees, de champignons, de zilveruitjes, de worteltjes en de aardappeltjes bij.
- Laat een paar minuten goed doorwarmen (maar zeker niet meer koken)!
- Werk af met gehakte peterselie.
- Serveer goed heet.
* Breng het water aan de kook voor u het vlees blancheert. Het schroeit dan meteen dicht en zo blijft het sappig en smaakvol.
|