Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Roggenvleugel met Venkel

ingrediënten per persoon :

  • 1stuk rog +/-200gr, ontdaan van het groot kraakbeen, enkel de middelste graat blijft
  • 1 mooi stuk venkel, in brede julienne gesneden
  • 3 aardappelen "Rattes de Touquets"
  • scheutje olijfolie
  • fleur de sel en peper
  • takje verse dragon

    voor de saus:

  • 1 gesnipperde sjalot
  • bovenste stengels van de venkel
  • 1dl droge witte wijn
  • 1dl verse room
  • 1 takje tijm
  • 100gr boter
  • peper en zout


bereiding :

Kook de aardappelen gaar in hun schil en pel ze. Smaak de rog af met wat peper en fleur de sel en bak ze in een tefalpan in een beetje geklaarde boter. Laat de rog mooi kleuren aan één kant, draai de vis om en zet het vuur op de laagste stand. Laat nu verder rustig garen.
Intussen bakt u in een andere tefalpan de gesneden venkel in een scheutje olijfolie tot ze licht krokant zijn. Leg de aardappelen er bij om terug op te warmen.

Voor de saus stooft u in een pannetje de sjalot en de gesneden venkelstengels lichtjes aan in een klontje boter, samen met het takje tijm, dit zonder ze te kleuren. Blus met witte wijn en laat inkoken tot er nog ongeveer ¼ van het vocht overschiet. Voeg de room toe en laat opnieuw tot de helft inkoken. Bind vervolgens met klontjes boter de saus op, giet ze door een zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Schik de aardappelen links boven op een bord, leg de venkel rechts en plaats de rog schuin tegen de venkel. Giet de saus onderaan deels op de rog en werk het geheel af wat fleur de sel en een takje verse dragon.

Smakelijk !